Szecessziós szekrények restaurálása I.

 

A történek valamikor 1920 –as években kezdődött egy bútorgyártó asztalos műhelyben Budapesten. Az Állami Pénzverde megrendelésére vegyszeres szekrényeket készítettek. A szekrények a kor kedvenc stílusában a szecesszióban formálódtak előtérbe helyezve a tartósságot és a funkcionalitást.

A történek valamikor 1920 –as években kezdődött
egy bútorgyártó asztalos műhelyben Budapesten. Az Állami Pénzverde megrendelésére vegyszeres szekrényeket készítettek. A szekrények a kor kedvenc stílusában a szecesszióban formálódtak előtérbe helyezve a tartósságot és a funkcionalitást.

Három szekrény vörösfenyőből, sok év használat és porosodás után egy alapos glicerinszappanos takarítást kapott. Az alsó szekrények lapján vastag ismeretlen festék is volt, óvatos Dilunett lemosást alkalmaztunk. A vörösfenyő szép anyag, és puha…könnyen magába szívja a festék, pác pigmenteket.


Az alsó szekrények lapján vastag ismeretlen festék is volt, óvatos Dilunett lemosást alkalmaztunk. A vörösfenyő szép anyag, és puha…könnyen magába szívja a festék, pác pigmenteket.
A citling és csiszoló papír után  - 80 –nál erősebbet nem használtunk – előkerült a fa eredeti színe és a sérülések mellett egy-két beivódott vegyszer. Ismeretlen szennyeződéseket körültekintően kell eltávolítani, mert nem ismerjük a reakciójukat. Sajnos ezek látható helyen vannak: az első próba hidrogénperoxid, a  második szalicilsav….csak halványítani lehetett.


A takarítás és az első csiszolás után a javítások és pótlások pontos felmérése következik:

- a lábak nagyon rossz állapota cserét kívánnak – több éve ( +10) száradó vörösfenyőből

 - a hiányzó szegélyek szintén vörösfenyőből készülnek

- a régi gipszes javítások eltávolítása

- a régi gyanta helyeket, sérüléseket a finom csiszolásból felfogott porral kevert enyvvel „gyógyítjuk”

Szecessziósszekrények restaurálása II. 

Szecessziós szekrények javítása - restaurálása III
.




Ismeretlen szennyeződéseket körültekintően kell eltávolítani, mert nem ismerjük a reakciójukat. Sajnos ezek látható helyen vannak: az első próba hidrogénperoxid, a  második szalicilsav….csak halványítani lehetett.
Egy-két beivódott ismeretlen vegyszer....


















Zitling és csiszolás.....
Zitling és csiszolás.....
Festék, lakk, szennyeződés..egy kupacban.



















Csiszolás után az alsó szekrény lapja.
Még nem egységes, még van mit csiszolni.

Megjegyzések