Régi fabútorok letisztítása


 A tisztítás és előkészítés a veretek, ajtók  
Antik bútorok tisztítása és előkészítése
leszedésével kezdődik, és az eredeti összeállítástól és a javítások mértékétől függően darabokra szedjük.


Denaturált szesz


 Régi politúros bútorokat a szennyeződésektől denaturált szeszes ronggyal áttöröljük. A szesz feloldja a lakkot és az évek során ráégett koszt is.


Glicerinszappan


A túlzottan zsíros, olajos rárakodásokat glicerinszappannal távolítjuk el. A glicerin remekül oldja a makacs szennyeződéseket és egyben ápolja a régi kiszáradt fát.

Csiszolás olajban


Ha a faanyag nagyon elvesztette a rugalmasságát, szújáratok vannak benne. Vagy éppen pont az ellenkezője, hogy a politúr nagyon egyenletes és az eredeti színtől sem szeretnénk eltérni: 
 - olajos csiszolás a legjobb megoldás.

A csiszolóolaj 1:1 arányban paraffin olaj és lakkbenzin. Jól összekeverve edénybe töltjük és 400- 600-800- as papírt áztatunk bele. Faragott, íves részeken a fémgyapot alkalmazása segít. Természetesen az egész felületen bátran használható a fémgyapot.  Három különböző finomságú fémgyapotot használunk: a 000 a legfinomabb, és általában 0- s gyapottal kezdünk.  A felesleges olajt és a feloldódó szennyeződéseket papírral, vagy puha textíliával letöröljük.  Csiszolás után 24- 48 órát pihentetjük, időt adva, hogy az olaj mélyen beszívódjon a fába. Majd denaturált szesszel áttöröljük, ami fennmaradt olajt leszedi a bútor felületéről.

A tisztítás után következhet az előkészítés……


A furnérozott bútorok más tisztítást és előkészítést igényelnek!



Olajba csiszolás visszatörlésének eredménye

Megjegyzések