Régi fabútorok előkészítése

 
. A régi politúrt zitlinggel, azaz színlőpengével, magyarul egy kiélezett acéllappal letoljuk, lehúzzuk. Gyakorlatilag az eredeti fáig kíméletesen és gyorsan lehet megtisztítani az egész bútort.

A töréseket, a nagyobb repedéseket enyvvel, vagy ragasztóval összeillesztjük és szorítóban száradni hagyjuk. A régi politúrt citlinggel, azaz színlőpengével, magyarul egy kiélezett acéllappal letoljuk, lehúzzuk. Gyakorlatilag az eredeti fáig kíméletesen és gyorsan lehet megtisztítani az egész bútort.

Az eredeti fafelület

A teljesen letisztított, minden lakktól megszabadított felület mutatja meg a fa igazi erezetét, színét és egyben a hibákat is. A legapróbb karcolások, sérülések és a régi javítások is felszínre kerülnek. A régi enyves javítások sokszor nagyszerűen alkalmazkodtak és továbbra is megmaradhatnak. A korabeli megoldások között gyakran lehet gipszes megoldásokkal is találkozni. Talán az egyszerűség, vagy inkább az anyaghiány miatt használtak gyakorta gipszet. Ezeket a pótlásokat erősebb – 60-80- as – csiszolópapírral és vésővel eltávolítjuk.


Fabútorok nagyobb repedéseit fa-gittel már nem lehet pótolni. A mozgástól, száradástól egyszerűen kiesik és tovább romlik a fa és vele együtt a bútor állapota. A repedésekbe furnér darabokat ragasztunk. Jobb több darabból beilleszteni, hogy a ragasztott rész rugalmas maradjon, és egyben tökéletesen zárjon.
Javítások csiszolóporral, furnérral


A bútor finom csiszolásakor keletkezett port összegyűjtjük: ez a fa saját anyaga és színben is megegyezik vele. A kisebb és nagyobb repedéseket tökéletes javítóanyag készíthető ragasztó, vagy enyv keverékével.

Fabútorok nagyobb repedéseit fa-gittel már nem lehet pótolni. A mozgástól, száradástól egyszerűen kiesik és tovább romlik a fa és vele együtt a bútor állapota.
 A repedésekbe furnér darabokat ragasztunk. Jobb több darabból beilleszteni, hogy a ragasztott rész rugalmas maradjon, és egyben tökéletesen zárjon.

Folyékonyfa- fa gitt használat csak a kicsi hiányok, karcok javítására alkalmas! Érdemes, a fa eredeti színéhez képest világosabbat használni, mert száradás után páccal színezhető. 
És egyszerűbb világosból sötétet varázsolni…..

Befejező rész


Az előkészítés a teljes, vagy részleges fa  részek pótlása ragasztással, csapolással: karfa, lábak, faragások…befejezésként 150-es, 180 –as papírral egy végső csiszolásban részesíteni a korpuszt, ajtókat, fiókokat és minden apró részletet. Következhet a pácolás és a sellakk felvitele labdával, vagy zárásként méhviaszt, vagy fél- olajt használunk.

Az előkészítés a teljes, vagy részleges fa  részek pótlása ragasztással, csapolással: karfa, lábak, faragások…befejezésként 150-es, 180 –as papírral egy végső csiszolásban részesíteni a korpuszt, ajtókat, fiókokat és minden apró részletet. Következhet a pácolás és a sellakk felvitele labdával, vagy zárásként méhviaszt, vagy fél- olajt használunk.

Megjegyzések