Shou sugi ban - égetett fa technika

A shou sugi ban – japán technika – hevített vas, vagy acél lappal perzselnek. A fát egy egyenletes hőnek van alávetve. A gázégővel egyes részeket erősebben égethetünk.



 A shou sugi ban – japán technika – hevített vas, vagy acél lappal perzselnek. A fát egy egyenletes hőnek van alávetve. A gázégővel egyes részeket erősebben égethetünk. Mindkét alkalmazás és ezek kombinációja nagyon sok lehetőséget és szabadságot teremt, hogy az egyszerű deszka beszédesebb és önmagában színesebb legyen.

A fa saját, kicsit „füstösebb” árnyalatát a hamueltávolításának módszerével lehet fokozni: rongy, kefe, vagy bambuszkefehasználatával. Az erősebb, vagy finomabb sörtéjű kefék még érdekesebb texturát adnak. A különböző mértékű égetés és a vegyesen alkalmazott kefék nagyon izgalmas, valódi műalkotást eredményeznek.

Az égetés nagyon jól konzerválja a fát, páccal – vizes pácok – egyedi színt adnak, a lenolaj vagy fél-olaj megtartja a fa rugalmasságát és egy kis plusz fényt ad. És mint minden fából készült tárgynak nagyon jó barátja a méhviasz.

Tippek, ötletek az égetett fa bútorokhoz, tárgyakhoz:

Ha kedvet kaptunk, hogy kipróbáljuk a shou sugi ban technikát előbb gondoljuk végig a biztonsági követelményeket:

Természetesen a nyílt tűz alkalmazása egy olyan gyúlékony tárgyra, mint a fa, magában hordozza a gyulladás kockázatát. Az égetés ideje alatt tartsa a közelben a következő tárgyakat:

Vízzel töltött szórófejes palackot a kisebb lángok esetére.

Kerti tömlő vagy, egy vödör vízzel töltve a nagyobb lángok eloltásához.

Tűzoltó készülék.

Az égési sérülések megelőzése érdekében fontos az egyéni védőfelszerelés is:

Munkakesztyű: Bármilyen munkakesztyű megfelel, feltéve, hogy nem tartalmaz nitrilt, amely magas hőmérsékletnek kitéve megolvadhat. A vastagabb kesztyűk a legmagasabb szintű védelmet nyújtják, de gyakran a kézügyesség csökkenése árán.

Védőszemüveg: A fa csomói nedvet tartalmazhatnak, amely nyílt láng hatására buborékosodhat és a szemébe pattanhat.

Arcmaszk: A fa kefélése közben ajánlott porvédő maszkot vagy légzőkészüléket használni, hogy a hamu és a korom ne juthasson a tüdőbe.

Végül pedig csak jól szellőző helyen végezze ezt a folyamatot, hogy elkerülje a füstgázok belélegzését. A legjobb a szabadban vagy nyitott garázsajtóval rendelkező garázsban, vagy a garázs előtte dolgozni.

ArcdDesign Facebook oldala: 

Megjegyzések