Az elrontott csiszolás javítása

 



A tapasztalatlan kezek a szálirányra merőlegesen belecsiszolnak….és eredményesebbnek látják….majd a festék, pác eltakarja.



Egyenesen, szálirányba…nem keresztbe! A fa erezete mentén szép lehet csiszolni. A régi bútoroknál sokszor találkozunk nehezen csiszolható felületekkel, mint olaj, kopálgyanta, viasz, de az egyszerű sellakk is hamar eltömíti a papírt. A tapasztalatlan kezek a szálirányra merőlegesen belecsiszolnak….és eredményesebbnek látják….majd a festék, pác eltakarja. Nem takarja el, árkok halmaza kerül a felületre és karcosnak hat. Az elrontott csiszolás több munkát és maradandó sérülést okoz a fafelületén.

Nem takarja el, árkok halmaza kerül a felületre és karcosnak hat. Az elrontott csiszolás több munkát és maradandó sérülést okoz a fafelületén.

Ez a vendéglap is ennek áldozata lett. A lapot fenyőből készítették kb. 100 éve és a pácot olajjal kezelték, mivel nem látszó része az asztalnak. Az olajos pácot papírral nagyon nehéz eltávolítani, mert beleég a papír szemcséibe. Az árkok a következő pácot mélyebben engedik be a fa rostjaiba – sötétebb lesz – az olaj sem takarta.


Az árkok a következő pácot mélyebben engedik be a fa rostjaiba – sötétebb lesz – az olaj sem takarta.



Zitlinggel nagyon sok olajt és pácot lehet leszedni,
Citlinggel nagyon sok olajt és pácot lehet leszedni, majd 150-es papírral egyenletes felületet kapunk.  A korábbi gyors csiszolás most több munkát adott. Kicsit erősebb papírral, finoman az árkok kisebbek lettek. Teljesen nem lehet megszüntetni, mert a túl sok csiszolás, gyalulás csökkenti az fa vastagságát. A vendéglapoknak kihúzott állapotban tökéletesen kell illeszkedni az asztal lapjához.

majd 150-es papírral egyenletes felületet kapunk.  A korábbi gyors csiszolás most több munkát adott. Kicsit erősebb papírral, finoman az árkok kisebbek lettek.



Teljesen nem lehet megszüntetni, mert a túl sok csiszolás, gyalulás csökkenti az fa vastagságát. A vendéglapoknak kihúzott állapotban tökéletesen kell illeszkedni az asztal lapjához.

Arcdesign Facebook oldala: 

Megjegyzések