A fa, mint termeszet

Környezetünk tudatos használata és védelme egyre nagyobb szerepet kap a hétköznapokban. Sokat beszélünk és foglalkozunk az tudatos környezetvédelemről. Sajnos csak beszélünk, és nem gondolkodunk el rajta, hogy mivel tehetnénk többet az ökotudatosság jegyében. Hogyan csökkenthetjük ökolábnyomunkat?

Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, kevesebb műanyagot használunk, és kevesebb fát vágunk ki az erdőkből. A fa az egyik legfőbb alapanyagunk a papírgyártástól az energia és fűtésen át az építkezésekig. A bútorok nagy része fahulladékból összepréselt lapokból készülnek. A lapok fahatását, érzetét famintázatú fotó alapján egy műanyagréteggel viszik fel.

Nagyon jó és hatékony megoldás a bútorlapok gyártása és felhasználása. A hátránya, hogy műanyagot tartalmaz, ha tönkremegy, vagy lecseréljük nem alkalmas fűtésre és nehezen bomlik le – a műanyag része egyáltalán nem. Sajnos, többen tűzre vetik, amitől nő a káros anyagok levegőbe kerülése és felrakodik a kémény falára is. A legnagyobb gyengesége, hogy nehezen javítható, vagy csak a csere az egyetlen megoldás.

A felázott, sérült részeket – teljes ajtó, fiók, vagy oldal – ugyan olyan „színre” –mintázatra cserélni lehetetlen.  A gyártok folyamatosan változtatják a kínálatukat, különböző árnyalatokban készítik a famintákat.  –Évekkel korábban x tölgy mintázatú lapból készített bútorhoz, már nem kapható egy azonos színű, árnyalatú lap.

Találkoztam, már hasonló feladattal: egy két éve készült konyhabútorhoz kerestem egy darab ajtót, de már volt gyártásban. A megoldás egyszerű volt, mintázatban azonos – tölgy – de színben erősebb, eltérőbb lapot kerestem, a maradék anyagból polcokat helyeztem a másik falra.

A bútorlapok divatosak, csodálatos fényes - fújt felületeket lehet képezni rajtuk és számos jó dolog elmondható róluk. 100 -150 éves, fából készült bútorokat ma is lehet használni, régi bútorlapokkal még nem találkoztam, melyek megőrizték eredeti pompájukat és formájukat. Szerencsére újra kedveltekké váltak az ötven éves, vagy későbbi fabútorok. Újrahasznosításukkal csökkentik az alapanyag és az energia felhasználást.

A múltszázadban gyártott bútorok letisztultak, ergonomikusak és magas a funkcionalitásuk.  Szerkezetileg és anyagban könnyen javíthatóak: csiszolható, átfesthető, pácolható, lakkozható…de újra lehet gondolni és hozzá is lehet építeni és kárpitozni. Amennyiben színvilágunk, vagy csak kedvünk és berendezési álmaink változnak, egyszerűen átfestjük a bútordarabokat. Egy szóval a felújítás és átalakítás gyerekjáték a fantázia erejével.

A falalapanyag könnyen lebomlik, eléghet egy kandalló tűzterében, ha mégis végleg javíthatatlan, vagy a feledésre ítéltek. Környezettudatosságunk, ökológia lábnyomunk pozitívabban jelenik meg a mindennapi életünkben újrahasznosított, festett bútorok használatával.

Az ArcDesign tudatosan használja fel és gondolja át a fabútorokat. Minden darab szerkezeti átvizsgálás és javítás után egy tisztító alapfestést kap. A színek egyedi keverésben, több rétegben és technikával öltöztetik fel a bútorokat. A kézi festés nagyobb szabadságot ad a színek összemosásához és az egyedi megjelenéshez.  Valamint energiatudatosabb a szórópisztolynál. A fújt festés nagyon szép homogén felületet képez, ami szerintünk kicsit „gyárias”. A festés fogásai és egyedisége maradjon az ArcDesign titka.

Életünk során nem csak a régi búroktól mondunk le, de lakásunk felújítása során szívesen megszabadulunk a parkettától, a tető gerendáitól és még sok faanyagtól. Lecserélünk mindent egy újra, egy modernebbre és közben keressük a természet közelit, a meleg hatásút. És mindezek mellett szeretnénk, ha tartós és könnyen kezelhető legyen.

Biztos, hogy a legjobb megoldás a műanyagot is tartalmazó bútorlap, laminált parketta?
Komolyan gondoljuk a természet és erdeink védelmét egy új hajópadlóval, egy tömörfa bútorral?

És gondoltunk rá, hogy régi faanyagból készítessünk/ vásároljunk bútort, vagy burkolóanyagot?

Régi deszkák felújításával, pácolásával csodálatos frontokat, padlót és sok mást is lehet alkotni. Természetes, beérett deszkák olajjal kezelve, a méretkülönbségek finom játéka egy megunhatatlan, kellemes padlót öltenek. A változatos erezet  és örök meleg, otthonos hatás….

Megjegyzések